Vind je ook alles al duur genoeg? Dan vind je hier een leuk artikel over manieren hoe je kunt besparen in het dagelijks leven! Met een paar zeer handige tips!

Het leven is al duur genoeg en nu het kabinet ook nog van plan is het lage belastingtarief te verhogen, is het handig als je kunt besparen waar je kunt. En daar zijn een aantal slimme trucs voor, die we hieronder voor je verzameld hebben.

Verantwoord omgaan met je financiën is belangrijk. Zelfs zo belangrijk dat de overheid het ondersteunt met Wijzer in geldzaken. Als je wilt besparen, zul je ten eerste moeten weten hoeveel geld je uitgeeft en binnen krijgt. Daarom is het slim om een huishoudboekje bij te houden in bijvoorbeeld Excel. Zo kun je ook zien of er dingen zijn die stiekem meer geld kosten dan je had verwacht.

Besparen op energie kan je ook honderden euro’s per jaar opleveren. Ga daarom slim om met apparaten. Vervang gloeilampen voor spaarlampen en maak minder gebruik van de magnetron. Een magnetron zet namelijk 32 procent van zijn energie om op te warmen, een gasfornuis 40 tot 50 procent. Daarnaast kun je verschillende aanpassingen doen in huis om te besparen, zoals het plaatsen van radiatorfolie achter de verwarming om de warmte binnen te houden. Zet de verwarming eens een graadje lager en douche wat korter. Met een minuut douchen spoel je al gauw 8 liter water weg, dus het kan veel schelen als je eens een minuutje minder doucht.

Onderhandelen

Onderhandel je weleens als je iets koopt? Het klinkt raar, maar ook in Nederland mag er onderhandeld worden. Lees je van te voren zo goed mogelijk in op het product en koop geen onnodige extra’s. Bepaal van te voren een bedrag en vraag het discreet. Onderhandelen is geen teken van gierigheid, maar juist van slimmigheid. Laat nooit merken dat je iets heel graag wilt, daar speelt de verkoper namelijk slim op in.

Heb je een hypotheek? Nu de lente laag is loont het om eens te kijken of overstappen gunstig is of niet. De boete is namelijk vaak een stuk lager dan de besparingen die je krijgt met het oversluiten van je hypotheek. Dat kan zo maar eens een paar honderd euro schelen.

Autokosten

Bespaar ook op je rijgedrag. Een auto is een grote kostenpost, waar ook veel te halen valt. Wanneer je geen waarde hecht is het slim om eens te kijken naar een youngtimer. Dat is een auto van minstens vijftien jaar oud. Door zijn leeftijd is hij goedkoop te verzekeren. De meeste auto’s van die leeftijd zijn modern uitgerust, waardoor je toch nog enige luxe geniet. Daarnaast is het slim om regelmatig de bandenspanning te controleren, zo min mogelijk met open ramen te rijden, op tijd te schakelen en af en toe eens de fiets te pakken.

Ook op kleding kun je besparen. Speur het internet af naar outletwinkels en andere uitverkopen. Bij veel winkels kun je goedkoop shoppen door middel van kortingscodes. Ook tweehandskleding is een aanrader. Je kunt ruilen met je vrienden of een bezoekje brengen aan de kringloopwinkel. Daar hangen soms dingen die amper gedragen zijn.

Zorgverzekering

Je zorgverzekering is ook een grote kostenpost, maar waar wel op te besparen valt. Zo loont het om verschillende verzekeraars te vergelijken en te zoeken naar de beste premie. Er zijn verschillende verzekeraars die korting bieden op je premie. Kijk hier voor één van de goedkoopste zorgverzekeringen van Nederland. Je kunt er ook voor kiezen je vrijwillige eigen risico te verhogen. Dat kan tot maximaal 885 euro. Als je nooit iets mankeert kun je dat proberen, maar het blijft natuurlijk wel een gok.

Wat je ook kunt doen, is ontheffing aanvragen voor gemeentelijke belastingen. Mensen met een laag inkomen kunnen bij hun gemeente ontheffing aanvragen voor gemeentelijke belastingen en de waterschapsbelasting. Als je in aanmerking komt bespaar je zo een paar honderd euro.